UP. PO KRVNI SLEDI V GORNJEM GRADU

LD. Gornji Grad je v soboto,19.09.2009 zopet gostila in izvedla Uporabnostno preizkušnjo po krvnem sledu za vse lovske pasme naših štirinožnih tovarišev. Organizirala jo je LKD Celje.
Uporabnostna preizkušnja po krvni sledi v Gornjem Gradu jetradicionalna, saj na Kamniško - Savinjskemobmočju potrebujemo pomočpreizkušenih krvosledcev v odgovornem ravnanju lovcev po strelu, ko divjad neobleži, pa naj si bo prepričanje, češ, saj je strel zgrešen – v vsakem primeruje potrebna kontrola na strela (Zakon o divjadi in lovstvu)

Namen je, kot vsake UP.- preveriti, ali je prijavljen vodnikoz. pes krvosledec dovolj izšolan, sledozvest, sledovoljan, skratkausposobljen, kajti že jutri ga mogoče čaka klic »na pomoč« in naloga zasledovanjaobstreljene »velike divjadi«. Dvomi o sposobnostih vodnika in krvosledca morajoizginiti, takoj ko prevzamemo odgovornost pri iskanju.

Na preizkušnjo se je prvotnoprijavilo osem vodnikov, vendar sta se dva vodnika dva dni pred napovedanopreizkušnjo opravičila in svojo prijavo preklicala, tako da je ostalo šestprijavljenih psov, vendar pa se na dan napovedane preizkušnje, dva vodnikanista pojavila na zbornem mestu nitinista svoje odsotnosti opravičila, kar pa je zelo neodgovorno ravnanje, saj je za tekmo med drugim potrebno zagotoviti določeno številokinoloških sodnikov in organizirati dovolj uplenjene divjadi, ter tudi dovolj pomočnikovna terenu. Glede na predhodni odjavi v zadnjem trenutku smo morali deligiranemusodniku odpovedati sojenje, kar ni pošteno, saj bi le ta lahko sodil drugje, pasi je termin rezerviral za našo prireditev. Mislimo, da se s tem problemom srečujejo tudi drugi organizatorjitakšne prireditve, zato bomo predlagali v bodoče ob prijavi tudi določen znesekakontacije...

Dan pred napovedano tekmo smo se dobili pri strelišču LDGornji Grad sodniki, kinološki referent in gospodar LD Gornji grad ter »vodjeterena«. Ko smo dobili informacijo, da je naslednji dan pri strelišču strelskatekma, smo se odločili, da samo preizkušnjo izvedemo na Črnivcu, kjer se nahajaLovska koča, Tomanova planina v višini 902 m panudi primerne terene za krvno sled. »Položili« smo šest sledi, dolgih okrog 900do 1000 metrovv skladu z določili, ki jih določa Pravilnik o uporabnostni preizkušnji v delupo krvni sledi za vse pasme lovskih psov. Na koncu vsake sledi je ležal kossrnjadi z zašito trebušno votlino. Kinološki sodnik Janez Šumak je položil šeeno krajšo sled – 600 korakov za demonstrativen prikaz pripravnikom delavodnika in krvosledca po umetni krvni sledi.

Na dan razpisane prireditve smo sezbrali na razpisanem zbornem mestu in se skupaj odpeljali do Lovske koče na Črnivcu.Tu so še vedno vidne posledice neurja, ki je divjalo leto nazaj in uničilovelike površine gozda, ki je na tem kraju poleg živinoreje edini vir dohodkakmetov.

Vodja sodniškega zbora Janez Šumak, je prireditev otvoril, ter pozdravil vse prisotne inpredstavil sodniški zbor. Po začetnem pozdravu je sodniška pripravnica Jožica Metelko Kraševec, ki je ta dan opravljala praktični del izpita sodnice zadelo po krvnem sledu pod budnim očesom člana izpitne komisije in predsednikaVzrejne komisije za barvarje Bojana Deberška, izčrpno razložila vsemprisotnim propozicije in potek Uporabnostne preizkušnje. V imenu LD Gornji gradje spregovoril in zaželel dobro počutje in dobre rezultate gospodar Tiršek Franc – Nani.

Šumak je izvedel še žreb in preizkušnja se je pričela z preizkusomodložljivosti in strelo mirnosti psov.

Tekme se je udeležilo tudi 21lovskihpripravnikov, katerim je naš izkušeni vodnik krvosledca Anton Dimnik demonstriral praktični prikaz polaganjasledi in delo na umetni krvni sledi s svojim krvosledcem.

Uporabnostna preizkušnja jepotekala v suhem, malo vetrovnem vremenu. Bera uspeha je bila solidna, saj sose trije pari vrnili na zborno mesto okrašeni z smrekovimi vejicami, sodniškapripravnica Jožica Metelko – Kraševec,pa je opravila praktični del izpita.

Rezultati so bili sledeči:

Priimek in ime vodnika

Pasma psa/psice

Ime psa/psice

Spol

Število doseženih točk

Dosežen nagradni razred

FERK RUDOLF

BAVARSKI BARVAR

CECA

Ž

104

II

KRAMAR MIRKO

HANOVERSKI BARVAR

FIDO

M

112

II

KODRUN MARJAN

HANOVERSKI BARVAR

ČAN

M

78

III

COKAN KLEMEN

NEMŠKI GONIČ

DONA JANINSKA

Ž

18

NI OPRAVILA

Ob svečani razglasitvi rezultatov Janez Šumak, čestita in opomni vodnike, da imajo pismeno dovoljenjeza iskanje zastreljene divjadi, vendar izkušnje so še prepotrebne, zato vprimerih strelov v noge ipd. – morajo v pripravnosti biti vedno v navezi zizkušenim vodnikom in njegovim krvosledcem za eventuelno pomoč!

Predsednik vzrejne komisije za Barvarje Bojan Deberšek okvirno predstavi nov pravilnik o Delu po krvnisledi, ki pride v veljavo v l. 2010in komentira delo sodniške pripravnice Jožice, ter jičestita za opravljen izpit.

Predsednik LKD Celje dr.Jože Pangerl se zahvali organizatorju LDGornji Grad, ter Kinološkemu referentu JožetuMatjaž za vodenje in pomoč pri polaganju sledi, ter pogostitev udeležencev.

JANEZ ŠUMAK