LKD Celje

 Prva planirana UP se je odvila 29. junija v lovišču LD Dobrna, zbor ob 8 uri na lovski koči Trojna. Prijavilo se je 9 vodnikov s kosmatimi tovariši in tudi vseh 9 se je preizkušnje udeležilo. Odlična organizacija gostitelja, lepo vreme je poleg udeležencev privabilo kar 28 lovskih pripravnikov, mentorjev in ostalih ljubiteljev lovske kinologije. Trije kinološki sodniki: Jožica Metelko-Kraševec, Marjan Kodrun, Janez Šumak, so prejšnji dan položili umetne krvne sledi s krvjo srnjadi, parklji srnjadi po pravilniku za delo barvarjev. Na koncu vsake sledi je položen trup srnjadi. Predsednik LKD Celje in vodja sodniškega zbora Janez Šumak je uvodoma pozdravil vse prisotne, predstavil sodniški zbor, pravilnik o UP v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov, kinolog LD Dobrna Norbert Pann pa je predstavil delovanje gostiteljice – LD Dobrna, ter izvedel žrebanje »štartnih številk« in terene preizkušnje. Odložitev s strelomirnostjo smo izvedli v bližini lovske koče, nato pa so se odpravili razporejeni »tandemi« z domačimi vodiči terenov in kinološkim sodnikom na lokacije položenih sledi. Od 9 udeleženih parov, se dva nista vrnila okrašena z smrekovimi vejicami. Za lovske pripravnike smo pripravili »demonstrativno« sled na bližnjem travniku, izvedel jo je mlad vodnik bavarke Blaž Weiss (tudi lovski pripravnik). Janez Šumak je sled po fazah komentiral, v zaključku pa je predstavil tudi pripravo, šolanje, opremo krvosledca, ter samo polaganje sledi. Odgovoril je tudi na kar nekaj vprašanj pozornih slušateljev.

Ker je LKD Celje preizkušnjo označilo tudi kot tekmovanje, je v svečanosti in »pozdravu lovini« podelil predsednik prvim trem tudi medalje, ter vsem priznanja udeležbe:

1. MESTO- ANTON SAVORGNANI Z WEIMARANKO FIONO 144 T. I. N.r.

2. MESTO- PRIMOŽ MARTINČIČ S SRBSKO GONIČKO SILO 116 T. I. N.r.

3. MESTO- WEISS BLAŽ Z BAVARKO AŠO 102 T. II. N.r.

4. MESTO- DANI PETEK Z HANOVRANCEM FARAONOM 102 T. II. N.r.

 Zahvala gre še enkrat gostiteljici preizkušnje LD Dobrna.

 

lovski blagor - dobr...
lovski blagor - dobrna lovski blagor - dobrna
najboljsi trije - do...
najboljsi trije - dobrna najboljsi trije - dobrna
skupinska - dobrna
skupinska - dobrna skupinska - dobrna

Drugo planirano UP po umetni krvni sledi pa smo izvedli v LD Luče, 24. avgusta in sicer pod Raduho z zborom na lovski koči Vodule. Prav tako je bilo v zboru ob otvoritvi prireditve prisotnih vseh 9 prijavljenih parov. Predsednik LD Luče Peter Podkrižnik je pozdravil vse prisotne, ki so prišli v tako velikem številu v »njihove konce«, predstavil njihovo lovsko družino, tekmovalcem pa zaželel ohlapne jermene… Predsednik LKD Celje in vodja sodniškega zbora Janez Šumak predstavi še kinološko sodnico Jožico Metelko-Kraševec in kinološkega sodnika Bogomila Udovča. Preskrbljeno je dovolj krvi srnjadi, parkljev in trupov za sledi, ki so jih kinološki sodniki prejšnji dan položili na terenih področja Vodul. Tekmovalcem obrazloži še pravilnik o UP v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov, po katerem bodo kinološki sodniki tudi ocenjevali. Zopet se je zbralo kar lepo število lovskih pripravnikov, ki so po žrebu številk terenov in kinoloških sodnikov lahko opazovali v okolici lovske koče odložljivost s strelomirnostjo. Na terene z vodniki niso smeli, seveda jim je bila obljubljena demonstracija pripravljene oz. položene umetne krvne sledi s predavanjem na to temo ob koncu prireditve, ki smo jo prav tako izvedli. Lepo vreme je ugodno vplivalo na razpoloženje štirinožnih tovarišev, kakor tudi vodnikov, ter ostalih udeležencev, ki so pričakali vsak par ob vrnitvi s preizkušnje. Od devetih »parov« je uporabnostno preizkušnjo opravilo pet le teh. Tu biva poleg srnjadi tudi jelen in gams in posledica neuspeha določenih parov so bili tudi odvračalni sledovi divjadi, ki je ponoči prečkala položeno krvno sled.

Po krepkem okrepčilu, ter demonstraciji »šolske krvne sledi« in zbiru rezultatov kinoloških sodnikov je sledila razglasitev najboljših po vrstnem redu. Zaslužen za zelo dobro izvedbo današnje prireditve Peter Funtek – vodja prireditve, je najboljšim trem podelil medalje LKD Celje, ter vsem priznanja za udeležbo:

1. MESTO- PETER LAZNIK Z BAVARCEM, ČEDOM-CAPIJEM, 124 T. I. N.r.

2. MESTO- MILAN FORTUNA Z BAVARCEM, APIJEM,  123 T. I. N.r.

3. MESTO- OSKAR JURAK Z NEMŠKO LOVSKO TERIERKO, DINO, 104 T. II. N.r.

 Seveda smo po odigranih zvokih lovskega roga in zahvali naravi in boginji Dijani za »žrtvovano« divjad v prijetni lovsko kinološki družbi še kar nekaj časa posedeli ob obloženi mizi, v pozitivni debati na lovski koči Vodule LD Luče, ki jim gre še enkrat zahvala za izredno kvalitetno izvedeno lovsko kinološko prireditev v njihovem lovišču…

na sledi - luce
na sledi - luce na sledi - luce
najboljsi s kin. sod...
najboljsi s kin. sodniki v lucah najboljsi s kin. sodniki v lucah
razglasitev rezultat...
razglasitev rezultatov - luce razglasitev rezultatov - luce

JANEZ ŠUMAK

Predsednik LKD CELJE

 

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/