Slabo vreme oz. obilne padavine so krojile razpoloženje lovskih psov in vodnikov na lovsko kinološki prireditvi LKD CELJE, ki pokriva področje Savinjsko Kozjanske zveze lovskih družin (47 članic). Vsako leto se konec maja (3. sobota v mesecu) tradicionalno odvija ocenjevanje zunanjosti psov lovskih pasem na dvorišču gostiteljice LD Žalec - lovskega doma na Rinki. Za dežurstvo veterinarja je poskrbela veterinarska postaja Podlog . Telesno ocenjevanje III., IV., VI., VII, VIII. FCI skupine so izvedli naslednji kinološki sodniki:

Krajnc Milan – jamarji

Selinšek Anton – prepeličarji in šarivci

Šumak Janez – brak jazbečarji, barvarji

Udovč Milan – goniči,

Bogdanovič Vlado – ptičarji

Ob otvoritvi, ko so vsi vodniki s svojimi pasjimi tovariši, ter ostali obiskovalci iskali del strehe nad glavo, je pozdravil vse prisotne predsednik LKD Celje Janez Šumak, predstavil sodniški zbor in potek ocenjevanja. Predsednik gostiteljice LD Žalec Janko Stebernak je zaželel kinološkim sodnikom korektno ocenjevanje, vodnikom oz lovskim psom pa čim lepše ocene. LKD Celje je v spomladanskem času organiziral tudi tečaj šolanja lovskih psov po programu VP1 in VP2 pod vodstvom inštruktorja za šolanje lovskih psov Antona Savorgnanija. V tem tednu se je to šolanje tudi zaključilo z uspešno opravljenimi izpiti 11 vodnikov s svojimi štirinožnimi tovariši. Slednji bi tudi demonstrativno predstavili svoje naučene veščine, vendar zaradi res obilnega deževja v tem momentu le tega niso mogli izvesti. Obisk 34 lovskih pripravnikov je prevzela kinološka sodnica Jožica Metelko Kraševec, katere je povabila v notranjost lovskega doma na predstavitev lovske kinologije (projekcija na platno). Ogledali so si tudi film o Slovenski lovski kinologiji. Nato jih je popeljala po prireditvi od ocenjevalnega kroga ene pasemske skupine do druge pasemske skupine, kjer so kinološki sodniki predstavili določeno pasmo in način ocenjevanja. Verjamemo, da smo koga navdušili k bodoči nabavi »pasjega pomočnika«

Rutinirano delo kinoloških sodnikov pod streho je potekalo po ustaljenem vrstnem redu, opis oz. ocene so vpisovali zapisniško zapisnikarji in okoli 12.30 ure zaključili svoje delo. V oceno zunanjosti je privedeno 50 lovskih psov. Enega vodnika s ptičarjem smo žal morali zavrniti, saj ni imel ustrezne listine (Hrvaški rodovnik) – ni vpisa v Slovensko rodovno knjigo. Podali smo mu ustrezne napotke. V številu ocenjenih psov so prednjačili šarivci oz. nemški prepeličarji, ki jih je bilo 11, sledili so goniči, ki jih je bilo 10, nato brak jazbečarji (9 ocenjenih), jamarji (8), ptičarji (8), ter trije barvarji (2 Bb,1 Hb).

Kinološki sodniki so se ob zaključku pri malici v pogovoru dotaknili perečega stanja slovenske lovske kinologije. Pogledi so različni, upad števila lovskih psov spremljamo že kako desetletje. Gospodarska kriza v državi je prav tako pripomogla k problemu, saj pes predstavlja kljub temu, da določene lovske družine financirajo nabavo psa vodnikom, velik strošek. K dvigu števila lovskih psov pripomore tudi strokovno delo in komunikacija LKD jev do svojih članic – lovskih družin. Primer takšnega dela je tudi je tudi današnji rezultat, udeležba na ocenjevanju zunanjosti psov lovskih pasem LKD Celje na Rinki.

Kljub vremenu smo dobesedno »uspešno pospravili pod streho« še eno lovsko kinološko prireditev na »Savinjsko – Kozjanskem ...«

Zahvala LD Žalec in njihovemu predsedniku Janku Stebernaku za gostoljubje.

ocena_zunanjosti_rinka_2015 1 ocena_zunanjosti_rinka_2015 1
ocena_zunanjosti_rinka_2015 10 ocena_zunanjosti_rinka_2015 10