SKZLD Celje s strokovnim tajnikom Zdravkom Mastnakom na čelu je organiziral 2. tabor mladih, ki se je odvijal 3 dni v lovišču LD Rečica pri Laškem v mesecu avgustu. Dečkom, ki obiskujejo 7. do 9. razred osnovne šole so lovci predstavili lovstvo, njegovemu pomenu v današnjem času in spoznavanju lovske kulture, šeg in navad  v prilagojeni obliki na njihovo starost. Poudarek je bil na dejavnosti, zgodovini in pomenu v sedanjem času. Prav tako jim je bilo predstavljeno lovsko orožje in oprema, ki jo mora lovec imeti pri izvajanju lova. Seznanili so se še z lovom s sokoli, ki je predvsem atraktiven. Predstavitev lovskega roga, njegov namen in uporabo so dečki spremljali z velikim zanimanjem. Zvečer so prišli lovci -člani LD Rečica pri Laškem in jih odpeljali na visoke preže, od koder so opazovali večerni izstop divjadi, ki je bil ta večer zelo uspešen. 19 udeležencev tabora je bilo nastanjenih v planinskem domu na Šmohorju. Drugi dan je bil namenjen kolektivni gradnji oz. postavitvi visoke preže, ki so jo s skupnimi močmi opravili z odliko. Popoldan jih je revirni gozdar popeljal še v lovišče k spoznavanju drevesnih vrst in eko sistema v gozdu. Lovec Franc Napret jim je med drugim predstavil tudi delo lovske družine Rečica pri Laškem in divjad, ki se nahaja v njihovem lovišču. Po popoldanskem počitku je zopet sledil večerni ogled iz visokih prež. Ta večer je divjad še posebej dobro izstopala, saj so po vrnitvi nazaj na planinski dom po razgovorih vseh udeležencev ugotovili, da so videli skupaj iz vseh prež preko 50 osebkov srnjadi, nekaj poljskih zajcev in lisic.

Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se s predstavniki lovsko kinološkega društva Celje dobili na lovskem domu. Najprej so se seznanili z lovsko kinologijo, kjer jim je kinološki sodnik, inštruktor šolanja lovskih psov in predsednik LKD Celje Šumak Janez predstavil najpomembnejše vrste lovskih psov po pasemskih skupinah in njihov namen v delu. Nato so prisotni vodniki lovskih psov Vinko Otorepec, Dejan Janežič, Jože Vasle, ter Janez Šumak s svojimi štirinožnimi tovariši demonstrirali še nekaj vaj iz šole poslušnosti v LKD Celje  po programu VP1 in VP2. Na koncu pa je sledil še praktični »šolski« prikaz dela lovskega psa po krvni sledi, ki ga je s svojo nemško prepeličarko Žiris uspešno izvedel vodnik Otorepec Vinko. Tandem je ob komentiranju Janeza Šumaka uspešno po sledeh našel obstreljeno, že mrtvo srno. Tako je bilo udeležencem mladinskega tabora predstavljeno tudi krvosledništvo, kot plemenita pomoč lovcem pri iskanju oz. zasledovanju in skrajšanju muk obstreljene divjadi.

Po končanem lovsko kinološkem prikazu in kratkem druženju z kosmatimi štirinožniki, je sledilo po programu streljanje z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka, ki je pod budnim očesom lovcev LD Rečica pri Laškem potekalo brez zapletov. Da je bil med dečki prisoten pravi tekmovalni duh je delno kriv tudi strokovni tajnik zveze, ki jim je povedal, da bodo prvi trije po rezultatih dobili medalje. Da je bilo to res pravo tekmovanje dokazujejo rezultati, katerih se ne bi sramoval marsikateri lovec. Po končanem streljanju, ko smo se vračali na kosilo, so si na poti ogledali še znamenite Šmohorske lipe, od katerih so eni namerili več kot 8 metrov obsega…

Dečki so se dogovorili, da se naslednje leto zopet udeležijo mladinskega lovskega tabora SKZLD Celje…

tabor_mladi_2015 1
tabor_mladi_2015 1 tabor_mladi_2015 1
tabor_mladi_2015 2
tabor_mladi_2015 2 tabor_mladi_2015 2
tabor_mladi_2015 3
tabor_mladi_2015 3 tabor_mladi_2015 3
tabor_mladi_2015 4
tabor_mladi_2015 4 tabor_mladi_2015 4
tabor_mladi_2015 5
tabor_mladi_2015 5 tabor_mladi_2015 5