LKD Celje

Nemški prepeličar sodi v slovenskem prostoru poleg osnovnega namena – lova na malo divjad tudi za izsleditev in gonjo divjega prašiča, ter za iskanje po krvnem sledu obstreljene divjadi. S svojim marljivim delom nenehno dokazuje, da ta pasma sodi resnično med vsestransko uporabne lovske pse. Društvo ljubiteljev nemških prepeličarjev Slovenije vodi tudi evidenco števila predstavnikov te pasme, ki imajo opravljeno uporabnostno preizkušnjo (UP) po krvni sledi po pravilniku v delu po krvni sledi za vse lovske pse. Nemški prepeličarji v analizi iskanj obstreljene divjadi v loviščih LZS za preteklo leto poleg specialistov za krvno sled po številu usposobljenih psov zasedajo kar 4. mesto (25 nemških prepeličarjev je opravilo 198 iskanj). Vodniki te pasme želijo pripomoči v tem plemenitem delu zato ni naključje, da v društvu želijo usposabljati in razvijati sposobnost, ki jo očitno ima nemški prepeličar pri zasledovanju obstreljene ali ranjene divjadi.

DLNPS, LKD Celje in LD Velunja so v mesecu septembru organizirale in izvedle prvo UP po krvni sledi za nemške prepeličarje v lovišču LD Velunja. Prijavilo se je šest vodnikov s štirinožnimi tovariši, katerim sta prejšnji dan kinološka sodnika Bojan Deberšek in Janez Šumak ob pomoči Vinka Otorepca, ter Ivana Juvan položila umetne sledi po pravilniku o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov vzrejne komisije za barvarje pri KZS. Za eno sled (cca 1000m) smo porabili 2.5 dcl. krvi srnjadi, na koncu je položen trup srnjadi. Seveda so se UP lahko udeležili psi, ki so imeli opravljeno vzrejno preizkušnjo. Na dan prireditve je zbrane pred lovskim domom LD Velunja pozdravil predsednik DLNPS Vinko Otorepec, predsednik LD Velunja Anton Plazl, ter predsednik LKD Celje Janez Šumak. Vodja sodniškega zbora Bojan Deberšek je predstavil discipline, ki jih kinološki sodniki ocenjujejo po pravilniku o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov vzrejne komisije za barvarje pri KZS. Vsi so tekmovalcem po opravljenem žrebu zaželeli odlične uspehe v lepem vremenu v lovišču.

UP sta opravila le dva tandema, ostali štirje preizkušnje niso opravili zaradi obilo zapeljevalnih sledov, ki so ponoči prečkali položene sledi ali zaradi drugih vzrokov, ko vodnik ni zaupal delu psa. Kinološka sodnika sta javno komentirala vse sledi tekmovalcev.

Rezultat:

  1. mesto Gerbec Matjaž in nemški prepeličar Ami III.n.r.
  2. mesto Kraševec Janez in nemški prepeličar Brin III. n.r.

Vsi sodelujoči tekmovalci so prejeli praktične nagrade, prva dva uvrščena pa tudi pokale. Predsednik DLNPS Vinko Otorepec se ob zaključku zahvali vsem sodelujočim, predvsem starešini LD Velunja Antonu Plazlu pri logistični pomoči in razpolaganjem z loviščem. Ob zakuski je še vedno veljala lovsko kinološka debata in želja, da se drugo leto zopet srečamo…

skupinska_sodelujoci...
skupinska_sodelujocih skupinska_sodelujocih
staresina_ld_velunja...
staresina_ld_velunja_anton_plazl_izroca_zmagovalnemu_paru_pokal staresina_ld_velunja_anton_plazl_izroca_zmagovalnemu_paru_pokal

Janez Šumak

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/