LKD Celje

Lovišče LD Braslovče je bilo včasih zelo bogato z zastopanostjo zajca. To vedo povedati starejši lovci, ki opisujejo dogodke skupnih lovov, ko so plen vozili kar z »lojtričnim vozom«. Tudi pokojni starosta vzreje nemških prepeličarjev Slavko Kovač (po svetovni vojni je zopet pripeljal v Slovenijo to vsestransko uporabno pasmo za lov) je rad obiskoval love v Braslovčah s svojimi pasjimi pomočniki, seveda z namenom šolanja in nabiranja »kilometrine« za nadaljnji dedni zapis potomcev nemških prepeličarjev. Agresivno, novodobno kmetijstvo, urbanizem in promet sta terjala davek pri vplivu na stalež divjega zajca v sedanjem času tudi v Savinjski dolini.

Že od nekdaj se vsako leto odvija v lovišču LD Braslovče tradicionalna vzrejna preizkušnja in mladinska preizkušnja nemških prepeličarjev in španjelov. To pot se je zbralo na dvorišču lovskega doma 7 parov (vodniki z nemškimi prepeličarji) od 10 prijavljenih (sobota, 10.10. 2015). V imenu organizatorja LKD Celje je prisotne pozdravil predsednik LKD Celje Janez Šumak, ter nato predal besedo vodji prireditve Aleksandru Hernausu. Slednji predstavi kinologa gostiteljice Draga Dovečarja, ter kinološka sodnika Jožeta Rusa in Ljuba Vaupotiča, ki bosta ocenjevala celotno delo psov na preizkušnji. Vodja sodniškega zbora Jože Rus predstavi pravilnik za preizkušnjo nemških prepeličarjev, ter discipline preizkušnje:

-Šarjenje, kjer pes temeljito preišče določen del lovišča, najde divjad in jo glasno požene…

-Donašanje pernate divjadi, kjer je na koncu120 korakov dolge vlečke, z dvema kljukama položena pernata divjad, ki jo mora pes prinesti.

-Prinašanje zajca (vlečka dolga 300 korakov in dvema kljukama). Pes iz »nastrela« samostojno, ko poprime sled izdela vlečko, prinese zajca in ga po predpisih odda.

-Vodno delo, kjer gre pes voljno z veseljem v vodo. Po tem preizkusu mora še pes prinesti iz globoke vode ustreljeno raco ali kakšno drugo pernato divjad, ter jo po predpisih oddati vodniku (donašanje iz globoke vode).

-Splošna poslušnost

-Strelomirnost

-Ocenjuje se še: nos, glasna gonja, volja za delo na sledu…

Razdeljeni v dve skupini so se vodniki s pasjimi pomočniki in sodnikoma odpravili v lovišče. Najprej se izvede preizkus strelomirnosti, nato vodno delo, sledilo je prinašanje zajca, nato donašanje pernate divjadi itd. Največ težav je bilo pri izsleditvi zajca, ki ga ni moč kar tako najti, čeprav smo obiskali lokacije v lovišču, kjer le ta domuje…

Okoli 13 ure so se obe skupini vrnili v lovski dom v Braslovčah, kjer je že dišalo po toplem obroku, ter se je že kar prilegel. Kinološka sodnika sta ta čas zbrala ocene, izpolnila ocenjevalne liste, nato pa razglasila rezultate. Tri »navezi« vodnikov in nemških prepeličarjev preizkušnje nista opravili. LKD Celje je v ta namen preizkušnje, kot tekme pripravilo pokale za prve tri uvrščene »pare«:

1.mesto Aleš Gibičar in Bistra  158,5 točk I.n.r.

2.mesto Metod Strojinc in Ajda 159 točk II.n.r.

3.mesto Bojan Sedej in Gita      154 točk III.n.r.

4.mesto Ivan Haložan in Ator    149 točk III.n.r.

Iskrene čestitke in zahvala LD Braslovče, kinologu Dragu Dovečarju za razpolago lovišča in pogostitvijo vseh udeležencev preizkušnje.

jutranji_zbor
jutranji_zbor jutranji_zbor
ocenjevanje
ocenjevanje ocenjevanje
ocenjevanje vodnega_...
ocenjevanje vodnega_dela ocenjevanje vodnega_dela
skupinska
skupinska skupinska

Janez Šumak

EU e-Privacy Directive

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

logo LDK Celje srednji

Prevod vsebine (Google)

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

http://www.lkd-drustvo-celje.si/