LKD Celje

Lovci LD Luče so že rutinirani prireditelji, ki izvedejo v svojem lovišču uporabnostno preizkušnjo po umetni krvni sledi za vse pasme lovskih psov, vsako leto, tradicionalno, seveda pod pogoji pravilnika o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov vzrejne komisije za barvarje pri KZS. V soboto, 8. 9. smo se zbrali pred lovskim domom v Lučah, kjer smo ugotovili prisotnost prijavljenih vodnikov s svojimi štirinožnimi tovariši. Po uvodnem delu načrta prireditve je strnjena kolona avtomobilov odpeljala na visoko ležečo lokacijo lovske koče »Vodule« pod Raduho. Sončno vreme je služilo še od prejšnjega dne, ko so na na lokacijah pod goratimi tereni vodiči in kinološki sodniki položili sledi po že prej omenjenem pravilniku. V uvodnem pozdravu je kinolog gostiteljice Matej Podlesnik predstavil delo lovcev LD Luče ter zaželel vsem prisotnim lepo počutje. Predstavi Cveta Volerja in Lovra Matijovca kot pomočnika, ki sta poleg njega pomagala kinološkim sodnikom pri polaganju sledi, seveda bodo tudi danes v njihovo pomoč. Predsednik LKD Celje Janez Šumak v svojem pozdravu predstavi delo društva na Celjskem. Vodja sodniškega zbora Marijan Kodrun predstavi discipline pri ocenjevanju kinoloških sodnikov po pravilniku o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov. Delo krvosledcev bosta še ocenjevala kinološka sodnika Tomaž Pavčnik in Janez Šumak. Vseh 9 prijavljenih vodnikov se je preizkušnje tudi udeležilo. Na prireditvi so udeleženi samo štirje »domačini«, torej iz LKD Celje, ostalih 5 parov pa prihaja iz drugih slovenskih LKD jev. Sestava psov po pasmah je sledeča: trije Bavarci, trije Hanoveranci, en Brandl brak, en Nemški ptičar in ena Madžarska vižla. Sledilo je žrebanje ter razporeditev vodnikov k kinološkim sodnikom in vodičem po terenu. Preizkus odložljivosti s strelomirnostjo smo izvedli na travniku pod lovsko kočo. Svež gorski zrak je dobro vplival na razpoloženje za delo štirinožnih tovarišev, kakor tudi vodnikov, ter ostalih udeležencev, ki so pričakali vsak par ob vrnitvi s preizkušnje, bodisi okrašena z smrekovo vejico ali pa tudi ne.. Od devetih »parov« so uporabnostno preizkušnjo opravili štirje. Razlog je potrebno poiskati po besedah kinoloških sodnikov v slabi pripravljenosti psov za to zahtevno preizkušnjo.
Zbranim dvajsetim lovskim pripravnikom smo tudi letos pripravili »prikazno« polaganje »šolske« sledi, ter izdelavo s psom krvosledcem Hanoverancem Brinom z vodnikom Andrejem Kos. V teoretični in praktični predstavitvi so se pripravniki seznanili z osnovami in fazami odgovornega in plemenitega dela iskanj obstreljene visoke divjadi preizkušenih psov krvosledcev.
Po zaužitju zaslužene malice in zbranimi rezultati kinoloških sodnikov je sledila razglasitev rezultatov po vrstnem redu. Kinološki sodniki so komentirali vsako sled parov na preizkušnji. Matej Podlesnik in Janez Šumak sta najboljšim trem podelila pokale LKD Celje, ter vsem priznanja za udeležbo in jim zaželela iskrene čestitke:

1. MESTO – Andrej Kos, Hanoverski barvar Brin 114 t. II. n.r.
2. MESTO – Uroš Štiglic, Bavarska barvarka Asa 93 t. II. n.r.
3. MESTO – Uršič Milan, Hanoverski barvar Piko 79 t. III. n.r.
4. MESTO – Trkmič Branko, Brandel brak Thora 70 t. III. n.r.

Po zahvali naravi in boginji Dijani in zaključku prireditve smo dobro razpoloženi še kar nekaj časa posedeli pred lovsko kočo v debati … Lovcem LD Luče se še enkrat zahvaljujemo za gostoljubje ter izredno kvalitetno izvedeno lovsko kinološko prireditev v njihovem lovišču, predvsem pa gre zahvala Mateju, Cvetu in Lovru!

andrej kos z hanover...
andrej kos z hanoverancem brinom andrej kos z hanoverancem brinom
dscn1084
dscn1084 dscn1084
zakljucek up 2018 na...
zakljucek up 2018 na vodolah skupinska zakljucek up 2018 na vodolah skupinska

JANEZ ŠUMAK - Predsednik LKD Celje

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/