LKD Celje

V začetku poletja in jeseni srečujemo pri kužkih eno najpogostejših obolenj zgornjih dihal, imenovano kužni kašelj psov oz. strokovno imenovan traheobronhitis psov. Bolezen se ponavadi začne nenadoma in nas preseneti z močnim kašljem. Kašelj je pogosto tako močan, da se kužek dobesedno davi in na koncu pogosto tudi bruha. 
Lastniki dostikrat pomislijo, da se kužek davi zaradi kakšne kosti, ki bi se mu lahko zapičila v grlo. V razvoj te nalezljive bolezni je lahko vpletenih več virusnih in bakterijskih povzročiteljev.  Kužki se okužijo z medsebojnimi stiki. Okužba se prenaša z izdihanim oziroma izkašljanim zrakom in kapljicami, ki jih razpršijo daleč naokrog, ter s pitjem iz iste posode in igranjem z istimi igračami preko sline.  Bolezen prenašajo še en teden po prenehanju znakov bolezni. Inkubacijska doba (to je čas od okužbe, do izbruha bolezni) pa je 4-10 dni. Pri kužku dostikrat opazimo voden izcedek iz nosu. V milejši obliki bolezni splošno stanje živali ni prizadeto, kužek še ima apetit in je normalno aktiven. Vnete ima lahko tudi očesne veznice. V hujši obliki bolezni pa je splošno stanje psa lahko zelo prizadeto, pojavi se visoka temperatura, težko sopeče dihanje, ki nakazuje razvoj pljučnice, kužek neha jest, poležava, je nezainteresiran za okolico. Pride lahko celo do smrti psa, predvsem pri psih, ki imajo oslabljen imunski sistem in tudi pri mladih psih. 
Značilno je, da večini obolelih psov lahko sprožimo kašelj z dotikom sapnika. Pazljivi moramo biti z ovratnicami pri bolnih psih, saj lahko pri zategu povzročijo močan kašelj in davljenje. Pri huje prizadetih živalih opravimo laboratorijsko preiskavo krvi, odvzamemo bris iz grla in pošljemo na bakteriološko preiskavo, pri sumu na pljučnico pa opravimo tudi rentgensko slikanje prsnega koša. Zdravljenje pri manj prizadetih kužkih, se pravi pri kužkih, ki še imajo apetit in so živahni, poteka po navadi brez antibiotikov, saj bolezen podobno kot prehlad pri ljudeh mine sama po sebi v približno 1-2 tednih. Predpišemo le sredstva za umirjanje kašlja in vitaminsko podporo za dvig odpornosti. V resnejših primerih bolezni, ko ima kužek povišano telesno temperaturo in nima več apetita, je potrebno zdravljenje z antibiotiki in to ponavadi v obliki injekcij, saj tabletke zaradi oteklega grla kužki zelo težko pogoltnejo. Zelo oslabele tudi hospitaliziramo in jim z infuzijami pomagamo prebroditi kritično fazo bolezni. Oboleli kužki se morajo izogibati razburjenju in telesnim naporom. Zelo pomembno je, da preprečimo stik obolelega psa z zdravimi in s tem preprečimo okužbo zdravih. V praksi je sicer to skoraj nemogoče. 
Obolenje lahko preprečimo tudi z rednim vsakoletnim cepljenjem psa, saj kvalitetna kombinirana cepiva za pse vsebujejo tudi kužni kašelj. Pomembna je tudi kakovostna prehrana in vitaminski dodatki, ki krepijo imunski sistem, saj je močan imunski sistem najboljša preventiva zoper bolezni.
 
Ines Pivec, vet. teh. in Urška Bogataj dr.vet.med.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/