LKD Celje

Zapustil nas je velik kinolog Jožef Pangerl

Prvič sva se srečala pred dvajsetimi leti, ko sem obiskovala tečaj za lovske pripravnike. Predaval nam je predmet »lovska kinologija«. Poslušala sem ga z velikim zanimanjem, saj nam je podajal snov tako, da mi je bilo takoj jasno, da je velik ljubitelj psičkov. Pozneje sva se srečala na lovskem izpitu, bil je namreč član izpitne komisije. Že ko sem bila pripravnica, sem si nabavila brak jazbečarko. Imela sem srečo, da se je razvila v izredno lepo plemenko. Ko so privekali mali kužki, je po prijavi legla prišel vzrejni referent. Čakala sem kdo bo prišel, in glej pripeljal se je Jože Pangerl. Pregledal je leglo, porezal volčje krempeljce in bil pripravljen odgovarjat na moja radovedna vprašanja. Dal mi je telefonsko številko rekoč: »Vedno sem vam na voljo za svetovanje.« Kužki so rasli in pri šestih tednih jih je bilo potrebno tetovirati. In zopet je prišel on. Tako smo počasi spletni prijateljske vezi in izvedela sem, da je tudi on vzreditelj in vodnik prepeličarjev. No pa tudi kinološki sodnik za delo prinašalcev in šarivcev in sodnik za telesno oceno celotne osme skupine FCI ter rodejzijskega grebenarja. Sodnik pa je postal komaj že pet let po opravljenem lovskem izpitu. Potem sva se srečevala na državnih in mednarodnih razstavah, katerih se je vedno rad udeležil tudi kot gledalec. Pred desetimi leti, ko je po prenehanju mandata takratnega predsednika Lovskega kinološkega društva Celje Confidentija in odhodu strokovnega tajnika Slavka Kovača postal vršilec dolžnosti predsednika, me je povabil k sodelovanju v Upravni odbor, sam pa kandidiral za funkcijo predsednika in bil tudi izvoljen. Funkcijo predsednika je vestno opravljal že tretji mandat.

Zavzel se je, da smo vzpostavili aktivnost lovske kinologije na vseh področjih. Tako pri nasvetih pri vzreji, izvedbi kinoloških prireditev za telesno oceno in ocenjevanje dela lovskih psov za obveščanje in prosvetljevanje članstva smo odprli spletno stran, ki je zalo obiskana. Nepogrešljivi so tudi njegovi veterinarski nasveti. Najvažnejše, šolanje psov v osnovni ubogljivosti in poslušnosti smo na Celjskem že dolgo pogrešali. Pa smo začeli. Sprva pod vodstvom Andreje Strajnar, ko pa sem uspešno opravila izpit za Vodjo osnovnega šolanja lovskih psov v LKD, pa pod mojim. Dajal mi podporo, da smo začeli šolati pse na psom prijazen način, po načelu pozitivne motivacije. Uspešno smo izšolali kar nekaj generacij psov.

Svojim kužkom pa je posvečal veliko svojega časa, ki ga je imel zadnja tri leta, ko je že bil upokojen, kar nekaj na razpolago. Vzel si je čas za šolanje, udeleževal se je tekmovanj v delu, pa tudi na razstave jih je vodil. Veliko skrbi in energije je posvetil vzreji nemških prepeličarjev, saj je bil predsednik vzrejne komisije za prepeličarje. V letošnjem letu je uvozil iz Nemčije mladiča rjavca, na katerega je polagal velike upe. Zelo je bil ponosen nanj, saj je pri petih mesecih že gonil zajca celih petnajst minut. Tako se je pohvali dan pred njegovim odhodom v drugo lovišče.

Jožica Metelko Kraševec

Članica UO LKD Celje

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/