LD. Bojansko - Štore je v nedeljo, 13.06.2010 izvedla tradicionalno uporabnostno preizkušnjo po krvnem sledu za vse lovske pasme, v organizaciji LKD Celje.
Na preizkušnjo so se prijavili štirje vodniki s pasjimi pomočniki in bili ob 8 uri v popolni opremi vodnika in krvosledca pripravljeni na zbornem mestu pred Lovsko kočo na Svetini.
Lovsko kinološko društvo Celje je eno izmed največjih kinoloških organizacij v Sloveniji, saj ima v članstvu 47 lovskih družin, ter posredno 2108 članov Savinjsko Kozjanske zveze Lovskih družin Celje. V našem programu dela sta med drugimi tudi dve uporabnostni preizkušnji krvosledcev, kar izraža odgovorna naloga, skrb, ter želja vzrejati take pse na našem področju, ki bodo kos vsem zahtevnim nalogam v lovišču, to pot usposobljenosti za delo po umetni krvni sledi in nadalje po uspešno opravljeni preizkušnji, uspešno iskanje oz. zasledovanje divjadi po naravni krvni sledi.
Kinološka sodnika sta prejšnji dan položila vsak svoje umetne krvne sledove, za vsako sled porabila 2,5 dcl krvi srnjadi, s svežim parkljem, pritrjenim na slednem čevlju, med sabo dovolj oddaljene, enakovredne – v približno isti dolžini 900 do 1000 metrov v skladu z novimi določili, ki jih določa Pravilnik o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov, sprejetim na zboru sodnikov za Barvarje in Krvosledce na Čemšeniku, 20.6. 2009. Na koncu sledi je ležal kos srnjadi z zašito trebušno votlino.
Vreme je bilo oblačno, prejšnji dan , pri polaganju sledi je kar močno deževalo. Za razkroj krvne sledi zelo ugodni pogoji.
Najprej je vse sodelujoče, prisotne,vodnike pozdravil predsednik LKD Celje Milan Udovč, ki hkrati danes izvršuje funkcijo predsednika sodniškega zbora, katerega sestavlja še kinološki sodnik Janez Šumak. Sledil je pozdrav in nagovor vodje prireditve Antona Savorgnanija, ki je spregovoril tudi o odgovornosti, etiki, odnosu, ter kulturi lovcev nasploh v današnjem času. Kinološki pripravnik za sodnika za delo po krvni sledi Bandelj Robert vodnikom psov, pripravnikom, ter ostalim prisotnim predstavi, pojasni pravila in discipline po katerih bo potekalo ocenjevanje na uporabnostni preizkušnji. Ne prezre sprememb oz. dopolnil pravilnika o UP v delu po krvni sledi, da mora biti sled položena s slednimi čevlji na katere je pritrjen svež parkelj divjadi, ki je položena na koncu sledi, ter dolžina - 60 % položena s krvjo, ter parkljem, 40 % pa samo s slednjimi čevlji in parklji do mesta, kjer psa sprčimo in od tega mesta cca 70 m do mrtve divjadi zopet uporabimo slednje čevlje, ter kri. Ocenjevala se bo: 1. Splošna vodljivost, 2. Odložitev s strelomirnostjo, 3. Delo na sledi, 4. Obnašanje ob najdeni divjadi, ter novost v rubriki ocenjevalnega lista 5. Ugotavljanje značaja psa z opisnimi ocenami: A. STABILEN, B. PRIMEREN, C. PLAH, ter D. AGRESIVEN.
Značaj psa bomo preizkusili tako, da vodnik ob najdeni divjadi odloži privezanega psa in se umakne iz njegovega vidnega polja. Pri tem lahko pes nemoteno doseže plen. Po določenem času se psu približa sodnik ali druga psu neznana oseba in mu skuša plen odvzeti. Pes lahko odloženo divjad čuva, vendar mora na vodnikovo povelje tudi tujim osebam dovoliti odvzeti plen. Takšen značaj se zapiše kot STABILEN. Če pes kaže ob prisotnosti vodnika kakršno koli agresivnost proti tujim osebam, to ni zaželjeno in se opiše kot PRIMEREN. Psi, ki so agresivni do vodnika in tudi vodniku ne dovolijo odvzeti plena, se opišejo kot AGRESIVEN.
Sodnik opisno oceni psa, plahi ali agresivni so diskvalificirani in UP ne opravijo.
Po izvedenem žrebu je sledila razporeditev vodnikov s spremljevalcem po številkah, ter pregled obvezne opreme. Preizkus odložitve s strelomirnostjo smo izvedli na travniku poleg lovske koče, nato pa smo se odpravili na lokacije kjer so označeni »nastreli« in položene umetne krvne sledi. Padavine so pripomogle k odličnim pogojem za sledenje psov, ki so opravljali to težko nalogo kljub zapeljevalnim sledovom srnjadi, ki je tu kar pogosta.
Vodnica z Nemško kratkodlako ptičarko, ter vodnika Hanoverske Barvarke, ter Nemškega lovskega terierja so preizkušnjo uspešno opravili in se vrnili nazaj na zborno mesto okrašeni z vejicami. Vodnik, ter Nemški lovski terier v drugem paru, preizkušnje nista opravila. Ob proglasitvi rezultatov in izročitvi ocenjevalnih listov, ter potrjenimi rodovniki o opravljeni UP, sta kinološka sodnika Milan Udovč in Janez Šumak javno komentirala delo vodnikov in psov. Janez Šumak zopet poudari,da vodniki z opravljeno UP lahko priskočijo na pomoč pri iskanju obstreljene (ranjene) divjadi, v primerih, ko pa ugotovijo, da gre za težavne znake strelov v noge in podobno, pa naj obvestijo izkušenega vodnika z preizkušenim rutiniranim krvosledcem.
Rezultati:
1. mesto 144 točk in I. Nr. je osvojila NEMŠKA KRATKODLAKA PTIČARKA IRIA z vodnico ANDREJO STRAJNAR
2. mesto 132 točk in I. Nr. je osvojila HANOVERSKA BARVARKA ENIS z vodnikom ZLATKOM CMOKOM
3. mesto 72 točk in III. Nr. NEMŠKI LOVSKI TERIER JACK z vodnikom ALEŠEM PRIMČIČEM
Prireditve se je udeležilo kar lepo število lovskih pripravnikov, ki razen preizkusa strelomirnosti po pravilniku dela psa in vodnika po umetnem krvnem sledu niso mogli opazovati. Zato pa jim je Robert Bandelj uprizoril kratko sled v okolici lovske koče, lovec Muri kot vodnik svoje Resaste jazbečarke, pa sta demonstrirala potek izdelave krvne sledi od nastrela do položene mrtve divjadi. Robert je delo podkrepil s strokovnim komentarjem.
Ob zaključku se predsednik LKD Celje Milan Udovč v imenu organizatorja zahvali prireditelju LD. Bojansko - Štore za uspešno izvedbo UP., za vodenje in pomoč pri polaganju sledi in nenazadnje našemu neutrudnemu kinologu Zlatku Cmoku, ki priskoči vedno v pomoč. Zahvala tudi njegovi ženi Jožici ( brez nje Zlatko ne bi bil to, kar je... ). Le ta nas je kot Gospodarica lovske koče na Svetini stregla s pijačo in jedačo včeraj in danes, do tega trenutka....
Obljubili smo si, da se naslednje leto spet vidimo na Svetini!
JANEZ ŠUMAK