LKD Celje

LD. BRASLOVČE je v soboto, 6.11.2010 zopet gostila in izvedla PNZ za Španjele in VP za Nemške prepeličarje. Organizirala jo je LKD Celje.
Lovišče LD Braslovče, ki obsega okoli 5000 ha srednjegorske, skupne lovne površine je znano po bivališčih divjega prašiča, vendar v nižje ležečih lokacijah – poljih, jezerih premoremo tudi pernato nizko divjad, vodno divjad, ter zajčka, predvsem na obrobjih prehoda v nižinski svet.

Velik ljubitelj Španjelov in Nemških prepeličarjev – lani preminuli dr. Pangerl Jože, se je rad vračal na Braslovške terene, kjer se je odlično počutil v družbi kinologov, vodnikov in štirinožnih tovarišev, zato tudi posvečamo to Kinološko prireditev njemu v spomin!
Nemški prepeličarji imajo zelo izrazit lovski nagon, zelo živahen temperament, ubogljivost lahko rečem pa, da je na prvem mestu. To vsestransko uporabno pasmo lahko izšolamo v odličnega šarivca, prinašalca, tako na suhem kot iz vode, zelo vstrajen in učinkovit gonič, v primernem šolanju za iskanje zastreljene divjadi po krvni sledi, ter pridobljenimi izkušnjami pa tudi kot krvosledec. Tudi španjeli v teh karakteristikah ne zaostajajo veliko za omenjeno pasmo, vendar le ti kar se tiče vzgoje, ter šolanja, postanejo bolj zahtevni, če nimamo pravega pristopa, tudi popadljivi.
Na preizkušnjo se je prijavilo šestnajst vodnikov; šest nemških prepeličarjev bo opravljalo mladinsko preizkušnjo, sedem nemških prepeličarjev bo opravljalo vzrejno preiskušnjo, dva Špringel španjela uporabnostno preizkušnjo, prav tako bo le to opravljal eden Koker španjel.
Pisana druščina se je zbrala ob osmi uri pred Lovskim domom v Braslovčah.
Vodja prireditve Janez Šumak je otvoril, pozdravil vse prisotne, ter se v imenu LKD Celje, kot Podpredsednik že v naprej zahvalil gostitelju LD Braslovče, ter kinološkemu referentu Frediju Cizej. Predstavil je tudi sodniški zbor, ki ga danes zasedata kinološka sodnika Selinšek Anton, ter Deberšek Bojan. Ko je Šumak še zaželel obilo uspehov vodnikom,ter predal besedo Antonu Selinšku, je slednji predstavil discipline in kriterije v delu, ki jih mora zadovoljiti pes, da opravi današnjo vzrejno preizkušnjo za Nemške prepeličarje:
Nos, glasna gonja, volja za delo po sledu, šarjenje, donašanje pernate divjadi, donašanje zajca, veselje do vode, donašanje pernate divjadi iz vode, splošna poslušnost, ter strelomirnost.
PNZ za Španjele pa terja: Nos, glasno gonjo zajca ali parkljaste divjadi, voljo za delo po sledi, način iskanja – zasnovo za šarjenje, veselje do vodnega dela, splošno poslušnost in vodljivost, donašanje pernate divjadi iz vode, ter strelomirnost.
V sončnem vremenu smo se najprej odpravili na Žovneško jezero, kjer bi opravili preizkus veselja do vodnega dela, ter donašanje pernate divjadi iz vode. Ob ugotovitvi in videnem, da so ribiči sprostili rampo zajetja jezera, ter odlavljali ogromno količino rib, da tu ne bomo mogli opraviti preizkusa, se organizirano odpeljemo v Letuš, na zgornji jez reke Savinje. Pogoji so tu bili odlični, kar so pohvalili tudi vodniki. Naslednji premik je bil v okolico Braslovškega jezera, kjer smo izvedli strelomirnost, zatem pa še delo po vlečki, ter donašanje pernate divjadi in donašanje zajčka. Sledile so še preizkus šarjenja, gonja zajca ali parkljaste divjadi. Razdelili smo se v dve skupini, ter po dobri uri in pol prišli nazaj do zbornega mesta.
Z novimi izkušnjami, vodniki opravljenimi preizkušnjami zvestih spremljevalcev.
V Lovskem domu v Braslovčah je že prijetno dišalo po kulinariki, saj so nas takoj ob povratku postregli z kotletom, kinološka sodnika pa sta mirno prepisovala zabeležene podatke na ocenjevalne liste, seveda ne lačnih ust.

 

 

I. OCENA

II. OCENA

III.OCENA

SKUPAJ

Nemški prepeličar

Mladinska PNZ

5

1

 

6

Nemški prepeličar Vzrejna

4

2

1

7

Špringer španjel

Uporabnostna pr

1

 

1

2

Koker španjel

Uporabnostna pr

 

1

 

1

SKUPAJ

10

4

2

16

Selinšek Anton je prvi podal poročilo o rezultatih njegove skupine, razložil pomanjkljivosti, ter podal strokovno mnenje o slabi pripravljenosti psov. Kritika velja predvsem vodnikom, ki morajo s pasjim pomočnikom obdelati in obnavljati faze dela primerne pasmi.

Deberšek Bojan se v svojem poročilu pridružuje Selinšku, saj nam bo pes z uspešno prisluženimi rezultati samo še bolj uspešno služil pri lovu bodisi male ali visoke divjadi.
Prireditev je v celoti odlično uspela, saj je vseh 16 psov in vodnikov opravilo navedene preizkušnje. 6 lovskih pripravnikov je budno spremljalo celotno dogajanje, zato predvidevam, da že imajo okvirno sliko, kakšnega pasjega pomočnika bodo imeli v posesti pri razvoju svoje lovske kariere.
Zahvala še enkrat LD Braslovče, ter Kinološkemu referentu Frediju Cizeju za organizacijo, razpolaganjem lovišča, ter pogostitev vseh udeležencev na današnji kinološki prireditvi.
JANEZ ŠUMAK
Podpredsednik LKDCE
041 685 664

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/