LKD Celje

LKD CELJE je največje kinološko društvo v Sloveniji. To si upamo trditi z gotovostjo, saj je v njem včlanjeno 2080 lovcev Lovskih družin - 47 kolektivnih članic, Upravljalk lovišč Savinjsko – kozjanske zveze lovskih družin, ki teritorialno sega na severu (solčavsko), meja z Avstrijo, ter na jugu (obsotelje) do meje z Hrvaško.
Ustanovljeno je bilo leta 1979 kot prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje članov Lovskih družin, lovcev vodnikov lovskih psov in drugih ljubiteljev lovskih psov, ki se združujejo in povezujejo svoje interese na nepridobitni način. Že takrat so v svoja pravila zapisali poslanstvo, da LKD razvija in vzpodbuja interese za vzrejo, šolanje in uporabo lovskih psov kot obveznega dejavnika pri izvajanju lova v skladu z veljavno zakonodajo, ter usmerja razvoj lovske kinologije z uvajanjem tistih vrst lovskih pasem, ki so glede na značaj lovišč lovskih upravljavcev na tem področju najprimernejše. Prav je, da se spomnimo prvega predsednika društva, Mirka Confidentija, ter ustanovnih preminulih članov vodstva: Slavko Kovač, Jože Pangerl, Silvo Pavlinc, ter še živeče Brence Ludvika, Urleb Jožeta, ki je še dandanes član Nadzornega odbora in aktualnega predsednika društva Bogomila Udovča. O Slavku Kovaču govori Slovenska zgodovina lovske kinologije, saj je prvi iz Nemčije pripeljal k nam lovsko pasmo Nemških prepeličarjev, njegovo začrtano pot in vzrejo pa nadaljuje Klub ljubiteljev nemških prepeličarjev, ki deluje pod okriljem LKD Celje in ima prav tako sedež na Cankarjevi 6 v Celju. V obliki prirejanja lovsko kinoloških prireditev ( PNZ, UP, VUP, DUT, Ocene zunanjosti, šole vodljivosti, kinološki dnevi...) se je naše društvo zelo približalo svojim članom in ostalim ljubiteljem lovskih pasem, prav tako tudi članom drugih kinoloških društev, ki radi zahajajo v našo družbo, na tak način pa se tudi najbolje identificiramo.Odprti smo za vse zainteresirane ljubitelje lovskih pasem, kar se odraža tudi v zadostnem članstvu, ki ga zastopajo tudi vodniki – nelovci.
Ob 33 letnem obstoju društva, se je porodila ideja o prej omenjenem identifikatorju, kar prapor društva nedvomno je. Nekdaj je prapor pomenil zastavo na splošno, poleg tega pa tudi manjšo vojaško enoto, čeprav prapore poznamo še od časov Rimskega imperija. Dandanes ima vsako društvo svoj prapor na katerem so predstavljeni njegovi simboli, ki so tesno povezani s simboliko lastnika. Le tega uporabljajo pri svečanih dogodkih, za predstavitev društva, pogrebih in praznikih. In ideja meso postane. Po aktivni vključitvi določenih članov Upravnega odbora društva z prošnjami o donatorstvu »nakupa trakov in zlatih žebljičkov, ter izbiri proizvajalca prapora smo prišli do lepega rezultata zbranih sredstev kljub recesiji in manjših proračunov lovcev in lovskih upravljalk lovišč. Zbrali smo sredstva v 21 trakovih in nabavi preko 100 zlatih žebljičkov. Proizvajalec prapora »Izdelovanje vezenin in kovinsko pasarstvo Tina in Andrej Vidmar iz Tacna, v komunikaciji s podpredsednikom LKD Celje Janezom Šumakom so ustvarili edinstven unikat, ki ga bomo s ponosom radi pokazali oz. predstavili.
Prvo razvitje prapora je za vsa društva poseben dogodek, ki ga spremlja svečanost – prapor namreč pooseblja društvo. Ta dogodek smo doživeli 28. maja na Rinki pri Žalcu, ter ga izvedli s pomočjo članov LD Žalec na čelu s starešino Jankom Stebernakom, Na prireditvenem prostoru pred lovskim domom. Ta dan poteka tudi tradicionalno ocenjevanje psov lovskih pasem prireditelja LKD Celje, tako da so dogodku prisostvovali tudi vodniki s štirinožnimi tovariši. Štajerski rogisti pod vodstvom Viktorja Kovača so v pomlajeni ekipi zaigrali v otvoritev, povezovalec programa Janez Šumak je pozdravil vse goste, ter ostale prisotne na razvitju prapora LKD Celje, nato pa dal besedo predsedniku društva Bogomilu Udovču, ki je v pozdravnem govoru orisal »prehojeno« pot našega društva. Ob igranju rogistov sta predsednik društva Bogomil Udovč in boter prapora Miran Vedenik-LD Prebold razvila prapor, ter ga predala praporščaku Milanu Pungeršku, ki se je svečano zaobljubil v častno in skrbno varovanje, ter nošenje prapora LKD Celje! Sledilo je svečano pripenjanje trakov donatorjev, ter branje seznama vseh donatorjev zlatih žebljičkov, ki je kot zanimivost oblikovan v obliki pasje glave, na samem drogu. V imenu LZS je prisotne pozdravil Janez Šumak, v imenu KZS podpredsednik Aleksander Svetelšek, v imenu SKZLD Celje Avgust Reberšak, poslanico pa je izrekel tudi predsednik LKD Koroške Marjan Kodrun, ki je izpostavil zgledno sodelovanje teh dveh Lovsko kinoloških društev! Prisotna sta bila tudi predsednika LKD Zasavje Dare Grošelj in LKD Maribor Anton Selinšek. Svečano razvitje smo zaključili z glasbo rogov, ter podelitvijo srebrnih in zlatih odlikovanj KZS zaslužnim kinologom. Končni poziv je bil namenjen na pogostitev društva s srnjakovim golažem ( meso je donirala LD Mozirje in LD Vransko ), skuhal pa ga je - Karli Cizej!
Praznovanje smo nadaljevali s prikazom šole vodljivosti sedemnajstih vodnikov in psov, ki so obiskovali tečaj in uspešno opravili tudi izpit VP-1, VP-2. Demonstracijo je vodil Anton Savorgnani, s strokovnim komentarjem pa je vodja šolanja Jožica Metelko Kraševec podkrepila samo izvajanje vaj. Ob zaključku so vodniki štirinožnih tovarišev prejeli velik aplavz, zato verjamemo, da je kinologija ob videnju števila obiskovalcev, vsaj pri nas v porastu! Sledilo je ocenjevanje zunanjosti lovskih pasem, ki se ga je udeležilo preko 60 vodnikov z lovskimi psi.
Janez Šumak
Podpredsednik LKD Celje

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/