LKD Celje

Tradicionalni zbor vodnikov in psov, ki bodo opravljali uporabnostno preizkušnjo po umetni krvni sledi se je začel v soboto, 17. septembra ob 8 uri na strelišču LD Gornji Grad, ki je v vlogi gostiteljice, organizacija pa v rokah LKD Celje.

Sledil je »premik« vseh udeleženih na lovsko kočo Černivec, kjer so na lokacijah v okolici do Tomanove planine kinološki sodniki prejšnji dan položili devet sledi!
Zbralo se je vseh devet prijavljenih vodnikov s štirinožnimi tovariši, nekaj spremljevalcev, pa tudi lepo število lovskih pripravnikov, za katere smo prav tako poskrbeli s prikazom izdelovanja »šolske sledi« do plena vodnika in krvosledca.
Najprej je vse prisotne pozdravil kinološki referent LD Gornji Grad Matjaž Jože, ki je hkrati tudi vodja prireditve. Vodja sodniškega zbora Janez Šumak je predstavil še kinološkega sodnika Milana Udovča, ter »sodnico Jožico Metelko - Kraševec, vodnikom psov, pripravnikom in ostalim prisotnim je pojasnil pravila in discipline po katerih bo potekalo ocenjevanje na uporabnostni preizkušnji. Tudi Milan Udovč, kot predsednik LKD Celje je pozdravil, ter podal kratek načrt dela našega kinološkega društva v prihodnje, oz. do konca leta.
Po izvedenem žrebu je sledila razporeditev vodnikov s spremljevalcem po številkah sledi sodnikov, ter pregled obvezne opreme. Preizkus odložitve s strelo mirnostjo smo izvedli na travniku pod lovsko kočo, kjer smo lahko opazovali naučeno veščino bodočih krvosledcev. Kinološki sodniki so zatem odpeljali vsak svoje tri vodnike s psi na lokacije Černivca, kjer so položene sledi. Še vedno so vidne posledice v gozdu, ki ga je povzročilo takratno neurje, saj je podrlo oz. izruvalo drevje na nekaj 100 ha površine.
Vseh devet vodnikov s »krvosledci« so preizkušnjo uspešno opravili in se vrnili nazaj na zborno mesto okrašeni z vejicami! In sicer trije vodniki z bavarskim barvarjem, dva vodnika z dvema nemškima prepeličarjema, vodnik z gordon setrom, vodnica z labradorcem, vodnik z planinskim goničem, ter vodnik z resastim jazbečarjem. Širok spekter pasem, ki potrjuje vsestranskost učenja izdelovanja sledi tudi psov, ki niso »specialisti« za to discipline. Na današnji UP. smo gostili tudi vodnico iz LKD Koper, vodnika iz LKD Koroške, ter vodnika iz LKD Idrija, kar potrjuje nudenje odličnih pogojev za opravljanje dela oz. UP. po krvni sledi, ter odlično sodelovanje med kinološkimi društvi.
Prav je, da objavimo rezultate »novopečenih« krvosledcev, ki so prepotrebni za opravljanje tega plemenitega dela iskanja obstreljene divjadi v Sloveniji:
1. mesto 126 točk in I. Nr. je osvojila BAVARSKA BARVARKA BELA z vodnikom DARKOM SENIČEM
2. mesto 124 točk in I. Nr. je osvojil BAVARSKI BARVAR CID z vodnikom MILANOM FORTUNO
3. mesto 124 točk in II. Nr. NEMŠKA PREPELIČARKA ŽIRIS z vodnikom VINKOM OTOREPCEM
4. mesto 105 točk in II. Nr. PLANINSKI GONIČ GARO z vodnikom MIRANOM SUŠEC
5. mesto 104 točke in II. Nr. GORDON SETER ATILA z vodnikom MILANOM UDOVČ
6. mesto 88 točk in II. Nr. BAVARSKI BARVAR DIK z vodnikom ROMANOM KOLŠEK
7. mesto 84 točk in III. Nr. NEMŠKI PREPELIČAR ARO z vodnikom BRANETOM MARKUN
8. mesto 70 točk in III. Nr. LABRADOREC DONOVAN z vodnico ZINKO ROVAN
9. mesto 64 točk in III. Nr. RESASTI JAZBEČAR z vodnikom BORISEM DOLENC
Ob svečani podelitvi pokalov zmagovalnim trem dvojicam, ter podelitvi plaket ostalim uvrščenim, smo ob glasu lovskega roga počastili boginjo Diano, v zahvalo za današnji dan, ter položen »plen«, spomnili pa smo tudi na našega preminulega kinologa dr. Jožeta Pangerla in označili današnjo prireditev – njemu v spomin!
Ta prispevek zopet terja globoko zahvalo LD Gornji Grad za nudenje lovišča, ter Jožetu in njegovi ekipi za vodenje na sledeh, ter izvedbo svečane podelitve pokalov, plaket, ter zakusko po končani prireditvi.
Z veseljem sporočam, da je LKD Celje organizirala in izpeljala UP po krvni sledi, ki je 100% uspela tudi v statističnem smislu!
JANEZ ŠUMAK
Mednarodni kinološki sodnik

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/