LKD Celje

LKD CELJE je v sodelovanju z Vzrejno komisijo KZS v soboto, 29. oktobra 2011 izvedla 13. Državno uporabnostno tekmo Brak jazbečarjev v lovišču LD Ponikva pri Šentjurju.
Razpisane DUT se je udeležilo šest vodnikov – tekmovalcev z šestimi psi ( 7 prijav ). Vse sodelujoče, prisotne, vodnike je pozdravil podpredsednik LKD CELJE Janez Šumak, ki je hkrati tudi sodnik dela goničev in dela krvosledcev na današnji prireditvi.
Sledil je pozdrav predsednika LD PONIKVA Marjana Groseka. Vodja sodniškega zbora, kinološka sodnica Jožica Metelko Kraševec je predstavila še sodnika za delo po krvni sledi Janija Krivca, ter pojasnila pravila in discipline po katerih bo potekala Državna uporabnostna tekma Brak jazbečarjev. Z enominutnim molkom smo počastili pred dnevi preminulega kinološkega sodnika, ter vzreditelja Brak jazbečarjev Mirka Slatinška. Delegat KZS Janez Traven v svojem govoru zaželi tekmovalcem »ohlapne jermene.« Po izvedenem žrebu je sledila razporeditev vodnikov s psi po številkah sodnikov, ter preizkus odložitve s strelomirnostjo, ki smo ga izvedli na travniku pod Lovskim domom. Preizkus te discipline je zanimiv in je dobro uspel s pripombo, da so bili vsi psi preizkušeni privezani. Zatem smo se odpravili novi disciplini naproti, na lokacije kjer naj bi bili zajci gosto naseljeni in po opravljeni gonji še na trasirane umetne krvne sledi. Vlaga je pripomogla k dobrim pogojem za sledenje psov, ki so opravljali to težko nalogo kljub motečim dejavnikom- zapeljevalnim sledovom srnjadi, ki je ni manjkalo. Tu pa nastane dogodek! Ob vrnitvi s terenov tekme, je bil samo en vodnik z štirinožnim tovarišem okrašen z smrekovo vejico! Če so vsi tekmovalci opravili discipline v katerih se preizkuša iskanje, gonja, nos, glas, splošna vodljivost, odložljivost s strelomirnostjo, to za delo na umetni krvni sledi ne moremo trditi. Brak jazbečarji so v FCI- ju razvrščeni v pasemsko skupino barvarjev, zato je prav, da jih tudi pri nas tako obravnavamo. Delo po krvni sledi preizkušamo po pravilniku o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov. Ta plemenita pasma je lahko v vseh pogledih in merilih nadgradnja odličnega krvosledca, ter vrhunskega goniča. Na nas samih pa je breme oz. naloga, kako ga bomo izšolali, da se bo lahko udeležil uporabnostne tekme na državnem nivoju oz. da bo znal »preklopiti« iskanje, ter gonjo zdrave divjadi in krvno sled, ter gonjo ranjene divjadi! Miselnost, »pa saj bo šlo, saj ima vse v naravni zasnovi«, stokrat odpade! Tudi pomoč organizatorju, da ima zadostno število tekmovalcev (vodnikov s psi), da izvede državno prireditev je na tak način absurdna! Vodniki in psi so malo ali pa skoraj nič vadili ( trenirali ) delo po krvnem sledu, kar so sodniki za delo krvosledcev takoj opazili, vodniki pa so v pogovoru na koncu prireditve slednje tudi priznali. Že nekaj let opažamo in opozarjamo na upadanje motivacije za delo te pasme, kajti vsakoletni vzrejni pregled brak jazbečarjev pokaže številko okoli 35 psov, ki so ocenjeni z vzrejno oceno, kar ni malo za Slovensko merilo. Tudi pokritost predstavnikov LKD jev v Sloveniji na DUT-u je porazna: štirje vodniki iz LKD Celje, dva pa iz LKD Maribor? Vzrejna komisija mora analizirati te indikatorje slabe udeležbe, ter slabe rezultate in podati zaključke, saj gre konec koncev za razvoj pasme Brak jazbečarjev ali ne?
Martin Keblič in psička Cola sta tista, ki sta bila okrašena s smrekovo vejico, ter sta z 151 točkami in II. n.r. osvojila pokal zmagovalca, prehodni pokal, ter pokal lokalne prireditve LKD Celje. Vsi tekmovalci pa so prejeli praktične nagrade za sodelovanje, ki jih je prispevalo podjetje Hana-Ana iz Celja.
V imenu prireditelja – LKD CELJE, ter KZS se zahvaljujemo Kinološki sodnici Jožici Metelko – Kraševec v vlogi gostiteljice, ter članice VK za Brak jazbečarje in članice LD PONIKVA za gostoljubje, za pridobljena sponzorska sredstva, ter praktična darila. Zahvala gre tudi njenemu možu Antonu Kraševcu, ki je opravljal delo vodje prireditve DUT. Hvala tudi lovcem LD Ponikva, ki so vodili kinološke sodnike po lokacijah lovišča. Pa še ena zahvala, lansko letni zmagovalec DUT a Ivan Kolar iz Slovenske Bistrice je poskrbel za okusno malico za vse sodelujoče, ter »vrgel rokavico« današnjemu zmagovalcu...prihodnje leto. Druženje v kinološki tematiki se je nadaljevalo v pozno popoldne.
JANEZ ŠUMAK
Kinološki sodnik FCI

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/