LKD Celje

Društvo ljubiteljev nemških prepeličarjev deluje pod okriljem LKD Celje 15 let, ustanovljeno pa je bilo pred 42 leti, zadnje leto z novim vodstvom, ki mu predseduje izkušen kinolog – vzreditelj nemških prepeličarjev Vinko Otorepec. Seznam šteje 74 članov iz vse Slovenije, le ti pa so kinološko izobraženi, bodisi kot vzreditelji, vodniki, kinološki sodniki, nenazadnje tudi simpatizerji te plemenite pasme.
V statistiki zastopanosti pasemske skupine lahko trdimo, da je le ta najbolj zastopana glede števila lastnikov v Sloveniji, saj premore kar 754 dolgodlakih štirinožcev. Posledica izbire novega vodstva, je bila prerana smrt staroste, velikega ljubitelja te pasme dr. Jožeta Pangerla, ki je vodil praktično društvo od predaje še predhodne ikone Slovenske kinologije Slavka Kovača, ki je nemške prepeličarje uvozil po svetovni vojni v našo deželo in poskrbel za razvoj in popularizacijo pasme.
Upravni odbor društva sestavlja 5 članov med katerimi sedi tudi predsednik vzrejne komisije za nemške prepeličarje, ter kinološki sodnik za to pasmo, Anton Selinšek. Predsednik društva pove, da so imeli nemalo težav z zbiranjem podatkov oz. arhiva, ki bi pokazal delovanje v zgodovini, ter članstva, ki ga ni bilo mogoče zbrati prav do danes. Zato naprošamo vse bivše člane, ki imajo interes še sodelovati v društvu, ali imajo kakšne podatke s katerimi bi bili dobrodošli, da kontaktirajo predsednika na tel. 041 809 143 ali preko spletne strani društva:www.prepelicar.com, vabimo pa tudi nove, da se včlanijo v naše kinološko okolje.
V poročilu predsedujočega, so navedena aktivnosti, delo in rezultati društva:
- Državna razstava v Gornji Radgoni: najštevilčnejše udeleženi z nemškimi prepeličarji: najlepši predstavnik pasme, najlepši predstavnik v razredu mladih...
- Mednarodna razstava v Mariboru: osvojitev CAC, CACIB, BOB...
- Mednarodna razstava Barje: osvojitev CACIB, BOB
- Državna razstava v Novem Mestu: osvojitev CACIB
- Organizacija in izvedba Uporabnostne preizkušnje v delu LD Polskava
- Organizacija in izvedba Uporabnostne preizkušnje v delu, ter mladinska vzrejna preizkušnja v Braslovčah
- Vzrejni pregled na Rinki pri Žalcu
- Udeležitev 5. lovskega dne SKZLD Celje na Goljavi, s predstavitvijo pasme, ter dela...
- Udeležitev na Kinološkem dnevu LKD Celje v Šeščah
- Mednarodna razstava v Kopru: prvak razreda mladih
- Uporabnostna preizkušnja krvosledcev v Gornjem Gradu: III. Mesto
Kar nekaj naših vodnikov in nemških prepeličarjev je tudi opravilo uporabnostno preizkušnjo za delo po krvni sledi, zato nesebično pomagajo lovcem v procesu reševanja problemov iskanja zastreljene divjadi v upravljalskih loviščih.
Načrti so v namenu razvoja pasme, ter druženju vodnikov in nemških prepeličarjev v sožitju z naravo in skladnostjo zakona oz. predpisu o uporabnosti pasme v loviščih. Želja po sodelovanju z avstrijskimi, in nemškimi vzreditelji, vodniki pasme, se poraja že dolgo časa. Zato smo preko spletnih povezav vzpostavili stik z avstrijskimi kolegi, ki so se na naš apel nesebično odzvali, ter nas obiskali. Sestanka se je udeležil predsednik, tajnik, ter članica Upravnega odbora Avstrijskega društva Nemških prepeličarjev. V izmenjavi informacij na sestanku, so le ti bili presenečeni nad številčnostjo pasme v Sloveniji, saj je bila njihova številka bistveno nižja, govorili so o 25 psov pri nas. Dogovorili smo se o dolgoročnem sodelovanju pri vzreji in šolanju za opravljanje preizkušenj naravnih zasnov. Povabili smo jih na spomladansko ocenjevanje zunanjosti vseh lovskih pasem na Rinko pri Žalcu. Tudi idejo o organizaciji mednarodne uporabnostne preizkušnje bomo realizirali v skladu z pravilnikom o delu nemških prepeličarjev, ki je v obojestranski primerjavi enak. V marcu prihodnjega leta pa še planiramo sestanek z Nemško zvezo Nemških prepeličarjev, obelodani smele načrte predsednik društva ljubiteljev Nemških prepeličarjev Vinko Otorepec.
Janez Šumak
041 685 664

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/