Lovski psi, ki opravijo preizkušnje po pravilnikih za delo posamezne pasme npr. goniči opravijo PNZ, kjer morajo izslediti in glasno goniti zajca ali lisico, v nadaljnji uporabi, ko jih želimo izkoristiti v delu na divje prašiče v naših loviščih, pridemo do velikega problema. Dejstvo je, da kljub podedovanim naravnim zasnovam določenih psov moramo z vajo in treningi v delu izsleditve divjadi izuriti sposobnosti naših štirinožnih tovarišev, ki kasneje rutinirano prepoznajo sled divjadi, ki jo iščejo, najdejo, glasno gonijo do stojišč na skupnih lovih ali z vztrajnim oblajanjem zadržujejo na mestu. Prva dilema vodnikov lovskih psov je kje bi lahko izvedli šolanje oz. trening na divjega prašiča? Prejšnja zakonodaja (Zakon o zaščiti živali, ZZZiv ) je prepovedoval način, kjer lahko med živaljo in psom pride do fizičnega kontakta. V Sloveniji ni registrirane nobene lovne obore na divje svinje.

Vodniki lovskih psov in ostali kinologi so navedeno problematiko navedli na 3. Posvetu lovskih kinologov lovskih družin članic LKD Celje. »Predlog, beseda je meso postala.« Na osnovi vabila na enodnevni tečaj – trening v delu na divjega prašiča v lovni obori Selca Žumberačka (Hrvaška) za vse pasme lovskih psov se je v mesecu avgustu odzvalo 14 vodnikov s 16 lovskimi psi.
Težav pri prehodu državne meje ni bilo, tako,da smo okoli 10 ure že začeli s programom tečaja v lovni obori Selce Žumberačko. Pozdravil nas je lastnik obore Tomislav Delimarič, ki tudi predstavi pokrajino Žumberačko ter režim treninga v obori. Vodja tečaja in treninga Šumak Janez predstavi Pravilnik na preizkušnji v delu na divjo svinjo in namen ter cilje današnjega tečaja in treninga. Veliko psov se z divjo svinjo še ni srečalo, kakor tudi ne poznajo specifičnega vonja ter tople sledi. Zanimivo bo videti posamezne reakcije predstavnikov lovskih pasem, ki so zastopane od nemških terierjev, nemškega ptičarja, srbskega goniča, brak jazbečarjev, slovaški kopov, madžarske vižle, nemških prepeličarjev…
Vreme je bilo suho, vroče, v obori veliki cca hektar kar velika podrast in zeleno grmičevje tako, da se je divja svinja znala pritajiti in skriti v okopana ležišča. Določeni psi so rabili več časa za izsleditev, določeni so že v startu ob vhodu locirali po topli sledi žival. Zanimivo je bilo opazovati tudi vztrajnost glasne gonje, znala pa je dvoletna svinja »usekat« nazaj z zastrašujočim tekom cca 10m. Tu so se psi vdali (upoštevali toleranco) ter jo hitro ubrali v obratnem vrstnem redu gonje. Do fizičnega kontakta med psom in divjo svinjo ni prišlo.

Vodniki in psi so pridobili veliko izkušenj, kdor je želel je trening še lahko ponovil. Ob zaključku smo se vrnili do lovske koče, kjer nas je gostitelj Tomislav postregel z jedmi z žara, okrepčila v obliki pijač pa smo pripeljali s sabo. Psi so uživali v počitku v senci, vodniki pa smo se še v analizi današnjega dela tudi dogovorili, da se še vrnemo.

Marjan Likar je s kamero zabeležil nekaj utrinkov tečaja in treninga, ki si ga lahko ogledate na YouTube kanalu:

dscn8387
dscn8435
dscn8435 dscn8435
Zumberak- (1)
Zumberak- (1) Zumberak- (1)
Zumberak- (10)
Zumberak- (10) Zumberak- (10)
Zumberak- (11)
Zumberak- (11) Zumberak- (11)
Zumberak- (12)
Zumberak- (12) Zumberak- (12)