Po enoletnem premoru smo letos ponovno v času od 19. do 21. avgusta organizirali ob sodelovanju članov LD Rečica pri Laškem 7. tabor mladih. Letošnjega tabora se je udeležilo 21 otrok, iz različnih krajev celjske regije, ki so bili tako kot prejšnja leta nastanjeni v planinskem domu na Šmohorju.

Po jutranjem prihodu na Planinski dom na Šmohorju in namestitvi na skupna ležišča je sledil zajtrk. Takoj po zajtrku nam je predstavnik LZS Tilen Hvala predstavil projekt ponovne naselitve risa v Sloveniji. Zanimivi predstavitvi so poleg otrok prisostvovali tudi nekateri člani LD Rečica pri Laškem. Po zaključenem uvodnem predavanju je dopoldan prvega dne bil namenjen predstavitvi lovstva kot dejavnosti, zgodovini lova, lovskega orožja, šeg in navad ter uporabi lovskega roga. Popoldanski čas je bil namenjen predstavitvi lova s sokoli, kjer so se otroci seznanili s katerimi vrstami ujed je pri nas dovoljeno loviti. Sam lov s sokoli sta predstavila člana Sokolarske zveze Slovenije Vilma Alina Šoba in Goriup Herbert, ki sta povedala, da se lahko v Sloveniji lovi le z doma izvaljenimi in vzgojenimi ujedami. Ob koncu sklopa predavanj prvega dne, jim je bila predstavljena še divjad, ki živi na območju Slovenije ter vrste in načine lova, ki ga lovci izvajamo.

Zvečer je bil z lovci organiziran izhod v lovišče, kjer so otroci iz visokih prež opazovali izstop divjadi na pašo.

Drugi dan je bil namenjen spoznavanju lovsko tehničnih objektov ter njihove uporabe. Udeleženci tabora so se razdelili v dve skupini. Prva skupina je izdelala s pomočjo lovcev lovsko stezo do nove preže, ki so jo člani postavili že spomladi. Druga skupina pa je imela nalogo založitve dveh krmišč za muflone, s katerimi upravlja lovska družina Rečica pri Laškem.

Po kosilu jih je revirni gozdar Rok Golob peljal še v gozd, kjer jih je seznanil z drevesnimi vrstami na področju Šmohorja in tamkajšnjim gozdnim ekosistemom.
Po popoldanskem počitku in prostih aktivnostih je sledil ob spremstvu lovcev še večerni izhod v lovišče.

Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka. Po zajtrku smo se odpravili na lovski dom LD Rečica pri Laškem, kjer so nas že čakali vodniki lovskih psov. Predsednik LKD Celje Šumak Janez jim je predstavil vrste lovskih psov in njihovo delo. Nato so vodniki s svojimi štirinožci prikazali še vaje iz poslušnosti in ubogljivosti. Na koncu pa je bil prikaz dela lovskega psa na umetni krvni sledi.

Po zaključku kinološkega dela smo imeli tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško na tarčo srnjaka, ki so ga otroci resno vzeli, saj so bili za prva tri mesta pripravljeni pokali. Zato so že od četrtka, ko se je tabor začel nestrpno čakali sobote. Tudi njihovi pogovori so bili v tej smeri, koliko je kdo že prej doma treniral z zračno puško.

Po končanem streljanju smo se vrnili na planinski dom, kjer so jih že čakali starši in sledil je zaključek tabora. Vse prisotne je najprej pozdravil podpredsednik SKZLD Celje Vinko Blažinčić. Nato jih je v imenu LD Rečica pri Laškem pozdravil starešina Horjak Gregor, ki je pohvalil vse udeležence tabora za disciplino, posebej pa še njihove strelske sposobnosti. Strokovni tajnik Mastnak Zdravko, ki je bil ves čas z njimi in skrbel, da je bilo vse tako kot mora biti, se jim je zahvalil za poslušnost in disciplino. Na koncu so vsi dobili spominsko priznanje za udeležbo na taboru. Najboljši trije v streljanju pa so prejeli pokal za prvo, drugo in tretje mesto. Prvo mesto je dosegel Jager Maks, drugo Ancelj Lukas in tretje Podlesnik Neja. Sledilo je skupno kosilo s starši in slovo z obljubo, da se naslednje leto v mesecu avgustu zopet vidimo na 8. taboru..

Da smo lahko tudi letos uspešno izvedli tabor, se moram zahvaliti vsem predavateljem in predvsem prizadevnim članom LD Rečica pri Laškem, ki so otroke oba večera varno peljali na visoke preže, od koder so lahko opazovali divjad.

20210820_105532
20210820_105532 20210820_105532