LKD Celje

Pri samem nakupu pasjega mladiča ,se mnogo ljudi sprašuje kako, kdaj in s čim  ga hraniti, da bo mladič dobil vse potrebne snovi za rast in razvoj.
Mnogo lastnikov psov se odloči za briketirano hrano , nekaj pa jih še kar vztraja in psu hrano kuhajo. Možna pa je tudi kombinacija.
 
Ko dobimo mladiča domov, ga moramo še vsaj 14 dni hraniti z isto hrano , kot jo je dobival pri vzreditelju, nato pa počasi preidemo na hrano, ki smo jo izbrali sami. Sama hrana mora biti kvalitetna, sveža in posebej namenjena starosti psa. Psu dajemo hrano v rednih intervalih , hrane mu ne puščamo ,da jo je po mili volji. Vsekakor pa mora imeti vodo na razpolago cel dan. Vodo je potrebno večkrat na dan zamenjati, da je sveža. Če menjujemo hrano , mu moramo novo hrano uvajati vsaj 14 dni, da se izognemo prebavnim motnjam. Sama količina hrane pa je odvisna od pasme , starosti in aktivnosti psa. Hrana boljše kvalitete ima ponavadi na hrbtni strani tabelo hranjenja, ki nam pokaže kolikšno količino briket mora pes glede na starost in telesno težo zaužiti. Psa ne smemo hraniti pri mizi,ko sami jemo in ne hranimo ga z našo hrano, ker je le ta mnogokrat vzrok za razne zdravstvene težave psa ( alergije, driske, zapeke,..). Psu ne dajemo jesti kosti, še posebej kurjih in svinjskih, ker jih pes ne more prebaviti. Kosti niso hrana za psa. Priporoča se ,da mladiča hranimo vsaj 4- krat na dan, odraslega psa pa 2-krat na dan, mnogokrat se ravno zaradi tega zmanjša obolevanje za določenimi boleznimi, npr. zasuk želodca pri velikih pasmah, bruhanje,...
 
Doma pripravljena hrana, mora vsebovati dovolj beljakovin , ogljikovih hidratov , ter zelenjave in sadja.
BELJAKOVINE:
Priporočamo konjsko, goveje,piščančje meso, lahko tudi meso drobnice. Svinjsko meso in klavnični odpadki so popolnoma neprimerna prehrana za psa.
Jajca spadajo med zelo kvalitetno hrano, najboljše , če so prekuhana. Enkrat tedensko pa priporočamo tudi ribji obrok. Uporabimo lahko ribe iz konzerve, lahko pa tudi prekuhane ribe, paziti moramo , da odstranimo vse kosti.
OLJIKOVI HIDRATI:
Uporabimo lahko koruzni zdrob-polenta, kosmiči, prekuhan riž (uporablja se pri dietah), testenine , ki pa ne smejo biti vsak dan v obroku.
 
SADJE in ZELENJAVA:
Nujno potrebna za psa, lahko damo prekuhano zelenjavo ( razen stročnic), in sveže sadje ( obvezno odstranimo koščice). Psi radi jejo korenje, paradižnik, peteršilj, nekateri solato, cvetačo, seveda nesoljeno in brez začimb, skuhano z mesom.
 
BRIKETIRANA HRANA:
 
Na voljo imamo mnogo različnih vrst briketirane  in konzervirane hrane. Hrana ,ki se dobro oglašuje, ki je poceni , še ne pomeni , da je dobra in kvalitetna. Mnogokrat nam ljudje povejo, da psi nočejo jesti hrane, ki jo dobijo pri nas, da jim je bolj všeč hrana iz megacentrov. Razlika je v veliki količini konzervansov, barvil, arom in soli, zato jo psi raje jedo. Pojedo jo veliko, je slabše izkoristljiva zato gredo tudi večkrat blatijo večje količine. Večkrat se tudi pojavljajo alergije in driske, slaba kakovost dlake, slabši lesk in prhljaj na koži.
Na trgu obstaja mnogo različnih vrst kvalitetne in ustrezne  briketirane in konzervirane hrane za vsak žep. Nudite psu najboljše saj le tako boste na dolgi rok imeli zdravega psa , obisk pri veterinarju pa bo samo 1 -krat letno , ko bo potrebno cepljenje.
 
Matej Zupanc 
dr.vet.med.
Veterinarska bolnica Šentjur 

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/