LKD Celje

Spolna zrelost psov in psic je odvisna od velikosti. Male pasme so prej zrele kakor velike. Nekatere psice imajo gonitev že pri šestih mesecih, druge pri devetih, nekatere še kasneje. Praviloma se psice gonijo dvakrat letno (65%), le redkeje enkrat (26%), 9% pa trikrat letno. Presledki med gonitvami so različni. Najpogostejši so šestmesečni ali tudi osemmesečni. Mnoge psice se gonijo v povsem enakih presledkih, drugim pa se ta čas spreminja. Največ psic se goni februarja, manj marca, aprila, maja ali junija, poleti je  nekakšen premor do oktobra, nato je do januarja gonitev manj. Spolni ciklus pri psici traja od spolne zrelosti do smrti, ne poznamo klimakterija ali mene.

Spolni ciklus psice razdelimo v štiri obdobja:

-  ANESTRUS, ki traja 125 dni, je spolna neaktivnost med dvema pojatvama. 

-  PROESTRUS, ki traja 9 dni, je začetek gonitve, za katerega je značilen krvav izcedek, ki ga nekateri istovetijo z menstruacijo, kar pa ne drži. Zunanje spolovilo je otečeno, psica privablja pse s svojim vonjem, vendar se ne pusti zaskočiti.

-  ESTRRUS ali gonitev traja 9 dni. Zunanje spolovilo je še otečeno, izcedek postaja voden, svetlo roza. Jajčeca dozorevajo, psica postavlja rep na stran, kaže privolilni refleks, se pusti zaskočiti. Te spremembe povzročajo estrogeni hormoni, ki se izločajo v jajčnikih in povzročajo propustnost kapilar v sluznici maternice in povzročajo spremembe v sluznici nožnice, ki močneje poroženi. Hormon hipofize – hoteotropni hormon povzroči ovulacijo. V zrelih jajčnih foliklih se poveča hidrostatični pritisk, zato le-ti pokajo in sprostijo se jajčne celice, ki potujejo po jajcevodih v rodila. V tej fazi se oplodijo s semenčici, če je bila psica parjena. Na jajčnikih psice nastanejo rumena telesa, ki  izločajo hormon progesteron. Ta pripravi rodila za sprejem plodu – na brejost.

-  DIESTRUS traja 90 dni. V tej fazi psica ne sprejme več samca. Spolni organi so pod vplivom progesterona, ki je v krvi pri psici v enaki koncentraciji, če je breja ali ni, zato se s hormoni ne da določati brejosti. Brejost pri psici se določa po devetnajstem dnevu z ultrazvokom, pri nekaterih psih pa tudi s palpacijo -  otipavanjem.

BREJOST pri psici najpogosteje 62 dni, sicer pa od 58 do 66 dni. Psico je potrebno v prvi polovici brejosti očistiti vseh parazitov. Plodovi v maternici najbolj intenzivno rastejo v zadnji tretjini brejosti. Telesna teža psice se poveča za 15 do 25%. Potrebe po energiji in hranilnih snoveh se povečajo za dvakrat, zato moramo breji psici povečati obrok in ga razdeliti na več delov. Če moramo psico preseliti v toplejše mesto, moramo to storiti pravočasno, da se na ta prostor navadi. Nekaj dni pred porodom opazimo, da psici nabrekne mlečna žleza in da ima sluzast izcedek iz sramnice.

POROD

Če je porod normalen, je psica porodnica, babica, negovalka, čistilka, skratka vse opravi sama. Porod se prične s porodnimi krči, krči maternice, z odpiranjem materničnega vratu. Psica je vznemirjena, težko diha, potrebuje mir, da se po nepotrebnem ne vznemirja. Ta faza lahko traja od šest do štiriindvajset ur. Med rojstvom posameznih mladičev mine le nekaj minut, lahko pa tudi bistveno več. Če je ta čas več kot štiri ure in če se psica trudi več kot trideset minut, pa ne more skotiti, se moramo posvetovati z veterinarjem. Večina mladiče se skoti z glavo naprej, lahko pa je tudi ritenska lega. Če vidimo, da ne gre, lahko previdno, nežno pomagamo izvleči mladička.

Psička vsakega mladička osvobodi posteljice in pregrizne popkovnico te vse poje. Mladička poliže, s tem ga osuši in zmasira, da vzpodbudi njegovo dihanje in prebavo.

Mladički se rodijo slapi in gluhi, vendar zelo lačni in se takoj začnejo dreti, lezejo in iščejo materine seske. Samo dober voh jim pomaga, da najdejo seske in se s pomočjo sesalnega refleksa nasitijo z materinim kolostrumom, kakor se imenuje prvo mleko, ki vsebuje protitelesa, ki nudijo mladiču prvo zaščito. Mladiči pogosto sesajo. Psica jih neprestano čisti in masira z jezikom. Po štirinajstih dneh mladiči spregledajo, po treh do štirih tednih pa jih že dohranjujemo. V tem času jih že razglistimo. Mladiče pogosto po malem hranimo, da ne postajajo preveč trebušasti. Izbiramo najboljšo hrano za mladičke. Paziti moramo tudi, da nam psica ne shujša ali celo obnemore.

VZREDITELJ sme svojo psico pripustiti le s plemenjakom, katerega mu je sporazumno določila vzrejna komisija na vzrejnem pregledu. Izpolniti mora »POTRDILO O PARITVI« v štirih izvodih. To je dokument, katerega podpišeta lastnik psa in lastnik psice, s čimer jamčita verodostojnost paritve. En izvod se pošlje na KZS, drugi vzrejno - tetovirnemu referentu, tretjega in četrtega pa si zadržita.

V treh dneh po skotitvi mora vzreditelj o leglu obvestiti v vzrejno - tetovirnega referenta, da pride leglo pregledati, da pogleda vsakega posameznega mladiča, prostor bivanja in primerja celotno leglo. Po pregledu napiše dokument »PRIJAVA LEGLA«  v treh izvodih in ga pošlje skupaj s potrdilom o članstvu v LKD in KZS.

 

Jožef Pangerl, dr vet. Med.

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/